ayat-ayat syifa~


Ya Allah..sayunya hatiku tika teringat saat aku membacakan ayat-ayat Syifa Mu buat bonda yang kesakitan...Benar..perit hatiku melihat penderitaan bonda yang kian lama menghadapi sakit sendi.. 
Ya Allah sembuhkan bonda...Jangan KAU biar bonda disakiti...Lindungi bonda..
Tak sanggup ku lihat bonda ku menderita
Ya Allah aku yakin dengan Ayat-ayat Syifa MU~~
Aku yakin dengan penawar dari MU..Aku yakin dengan Zat MU....

Perkongsian berkenaan dengan kelebihan Ayat-ayat Syifa:

Imam Abu Qasim Qushairi rah. telah dilaporkan berkata: "seorang di antara anakku jatuh sakit sehingga dia hampir maut. Di waktu itu aku bermimpi bertemu Rasulullah s.a.w. Baginda bersabda: "Mengapakah kamu tidak ambil berat pada ayat-ayat syifa'? Mengapa tidak kamu amal ayat-ayat itu dan memohon (kepada Allah s.w.t.) disembuhkan?" Setelah jaga aku mula memikirkan peristiwa itu. Setelah diteliti (al-Quran) maka aku temui ayat-ayat itu pada ENAM tempat. Ianya adalah seperti berikut:

Surah at-Taubah: 14:


Perangilah mereka, nescaya Allah akan menghancurkan mereka dengan (perantaraan) tangan-tanganmu dan Allah akan menghinakan mereka dan menolong kamu terhadap mereka, serta melegakan hati orang-orang yang beriman.

Surah Yunus: 57:

Wahai manusia, Sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari Tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit-penyakit (yang berada) dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman.


Surah an-Nahl: 69:

Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). dari perut lebah itu ke luar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan

 Surah al-Isra’: 82:

Dan Kami turunkan dari Al Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian.

Surah asy-Syu’ara’: 80:

 
Dan apabila aku sakit, Dialah yang menyembuhkan Aku

Surah Fussilat: 44:

Dan Jikalau Kami jadikan Al Quran itu suatu bacaan dalam bahasa selain Arab, tentulah mereka mengatakan: "Mengapa tidak dijelaskan ayat-ayatnya?" Apakah (patut Al Quran) dalam bahasa asing sedang (Rasul adalah orang) Arab? Katakanlah: "Al Quran itu adalah petunjuk dan penawar bagi orang-orang mukmin. dan orang-orang yang tidak beriman pada telinga mereka ada sumbatan, sedang Al Quran itu suatu kegelapan bagi mereka[*1]. mereka itu adalah (seperti) yang dipanggil dari tempat yang jauh".
[*1] Yang dimaksudkan suatu kegelapan bagi mereka ialah tidak memberi petunjuk bagi mereka.


hebatkan..penawarnya...subahanallah...=))

cahaya alin zakaria
 


Category: 4 comments

4 comments:

mujahid said...

t.kasih pkongsian.;P
Allah telah berjanji diturunkan penyakit,diturunkan juga ubt bg myembuhkannye,
kecuali mati.

yt said...

askum,alin..mcam mna keadn mak alin skrg?moga cepat sembuh,alin mmg anak yg baik.patut lah ramai org sayng.sopan,bek hati,lmah lmbut,pemurah,untung saya dpt kenal alin.(*_*)

Anonymous said...

semoga ibu alin cepat sembuh.

alin zakaria said...

mujahid : insyaallah..terima kasih krna sudi mmbaca..=))

yt : wassalam..jgn ckp mcm tu..sy terlalu byk kelemahan..insyaallah..kt sama2 baiki k..terima kasih..=))

anonymous : terima kasih..amin..=))

Post a Comment